ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АЙЯ ЕСТЕЙТ / 17-18.02.2024г. Научете повече

За нас

Като част от холдинг от няколко компании, занимаващи се с лозарство, производство на вино и спиртни напитки и търговия с вино, проектът „AYA“ е наследник на лозарските знания на няколко поколения, с над 80 години опит в занаятчийското производство на вина.


Вековна традиция

Производството на вино в България датира от времето на траките - преди 4 хилядолетия и не е спирало въпреки перипетиите на съдбата по тези земи. Всеки българин навярно е засягал тази област в даден момент от живота си. За някои от тях обаче не става дума само за контактни точки, а за дълбоки корени в тази област, с натрупани знания и успех - у нас и в чужбина.

1938

Участие в кооперация “Сунгурларски мискет”

Предците на „AYA“ са се занимавали с винопроизводство повече от 80 години, още във времената преди Втората световна война, с производството и износа на Сунгурларски Мискет за Западна Европа. След Втората световна война земите са национализирани, но остава възможност за малко семейно производство.

Първите спомени, свързани с виното за децата, не като напитка, а като производство, датират от детството, когато важна задача за тях е била да „стъпчат / смачкат” с боси крака прясно набраното грозде Сунгурларски мискет в бетонното корито в задния двор, докато чистият сок тече от него към подготвените бъчви и бурета.

2014

Възраждането на тази традиция е белязано от първите инвестиции на „AYA“ през 2014 г. в 10 хектара лозя край Каварна, само на няколко километра от бреговете на Черно море и живописния нос Калиакра.

2015

През 2015 г. друга възможност довежда до повече инвестиции в противоположния край на България, близо до границата с Гърция.

2018

Инвестиция в дестилерия - Сийуайнс Спирит, в землището на с. Лесичово, Пазарджик

2019

Инвестиция в лозя и винопроизводство в Италия - Рипарбелла, Тоскана - Colline Albelle

Нашата мисия

Да бъдем пазител и възстановител на добрите вино-традиции в Мелнишкия регион, с цел запазване, възстановяване и промотиране на ендемичните, автохтонни сортове - за региона, и за България.

Нашата визия

Да бъдем посланик на местните, автохтонни сортове, да популяризираме типичните български вина в страната и в чужбина.

Наше основно верую е да работим с природата, а не против нея, затова и отглеждаме лозята си, следвайки принципите на биодинамиката. Ние интегрираме природата в нашата кауза и тя ни помага да създадем хармоничен свят, в който всеки елемент е в баланс, има своето място и значение. В нашите лозя можете да видите живота в цялата му прелест - калинки, червеи, треви, плевели, цветя, пчели и др. - биоразнообразие, подпомагащо лозята, които отглеждаме.