AYA Melnik

Aya Melnik

Ранна мелнишка лоза

Цветът е пурпурно червен, а ароматът е плодов с ванилови нотки и характерните за сорта нюанси на черна череша. Усеща се още мока и какао. Средно до плътно тяло с добре запазена свежест, структурирани танини, съчетани със сладост и дълъг, запомнящ се финал.

2020 - Silver medal at BIWC
2020 - Silver medal at DWWAЗа партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
zhristov@seewines.com
Партньори

Вид: Червено сухо вино

Сорт грозде: 100 % Ранна мелнишка лоза

Анализни данни: Алкохол – 13,35 об. %; Захари – 1,9 g/L; Титруема киселинност – 6,41 g/L

Тероар:: Плодовете идват от млади лозя, които се отглеждат чрез спазване на биодинамичните практики в лозарството. Климатът е топъл благодарение на въздушните течения, идващи от Егейско море, но вечер от заобикалящите планини се спускат по-хладни течения, които допринасят за по-големите денонощни амплитуди. Това Средиземноморско влияние обуславя и минималните валежи през август и максимални през октомври- ноември. Ранна мелнишка лоза е хибриден сорт, кръстоска от Широка мелнишка лоза, Durif, Jurançon and Valdigier и е уникален за района на Сандански.

Винификация

Изцяло ръчният гроздобер се осъществи на 27 септември. Процесът на алкохолна ферментация стартира след двудневно задържане при ниски температури и всекидневно обливане на шапката. Алкохолната ферментация протича при температурен режим 15-20 oС, идеята е да се запазят по-свежи и плодови нюанси в профила на виното. След приключване на ферментацията не се провежда посфтерментативна мацерация, а виното се отделя от твърдите части в рамките на ден. Малолактичната ферментация и отлежаването на 75 % от виното протичат в стара дъбова бъчва в рамките на 8 месеца. Останалата част от купажа се съхранява и отлежава в съдове от неръждаема стомана. Количеството е лимитирано в серия от 400 бутилки.

Дегустационни бележки:

Цветът е пурпурно червен, а ароматът е плодов с ванилови нотки и характерните за сорта нюанси на черна череша. Усеща се още мока и какао. Средно до плътно тяло с добре запазена свежест, структурирани танини, съчетани със сладост и дълъг, запомнящ се финал.

Fruity Плодов аромат
Vanilla Hnts Нотки на ванилия

Съчетание с храни:

Подходящо за консумация с печени и готвени меса, с и без сосове, гриловани зеленчуци и свежа салата към тях. Леки шоколадови и плодови торти също могат интересно да се съчетаят с плодовия вкус на виното.

Roasted Meat Печени меса
Cooked Meat Готвени меса
Grilled or fresh vegetables Гриловани или свежи зеленчуци
Chocolate and Fruits Шоколад и плодове

Taste the wines of AYA Estate Vineyards in your favourite restaurants and stores: