Ayano Shiroka Melnishka loza

Ayano

Широка мелнишка лоза

Цветът е типичен за сорта, прозирен, искрящ рубинено червен. Комплексен нос с изобилие от зрели вишни, сочни череши, тютюн за лула и черен шоколад. Вкусът допълва ароматите с приятни нюанси на дим и билки. Виното е елегантно, със средно тяло, а послевкусът е богат и достатъчно дълъг със запомнящ се финал.

2021 - Silver medal at BIWCЗа партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
zhristov@seewines.com
Партньори

Вид: Червено сухо вино

Сорт грозде: 100 % Широка мелнишка лоза

Анализни данни: Алкохол – 12,85 abv. % ; Захари – 1,6 g/L; Титруема киселинност – 4,78 g/L

Тероар:: Лозовите масиви се намират в землищата на с. Хърсово и с.Кромидово. Средната възраст на лозите е около 50 години, като се отглеждат чрез спазване на биодинамичните практики в лозарството. Дълбоката им коренова система спомага за снабдяване с минерални вещества и микроелементи, което неминуемо дава отражение върху структурата и тероарната изразеност на полученото вино. Климатът в района е топъл, благодарение на въздушните маси, идващи от Егейско море по долината на р. Струма, но вечер от заобикалящите планини се спускат по-хладни течения, които допринасят за по-големите денонощни амплитуди. Това Средиземноморско влияние обуславя и минималните валежи през август и максимални след беритба (в края на октомври), което спомага за постигане на оптимално съзряване на гроздето от този ендемичен къснозреещ сорт. Почвите в масивите в с.Хърсово са песъчливи с голям процент варовик и ниско съдържание на хумус, със специфичния за Мелник светло белезникав цвят. Почвите в района на с.Кромидово са тежки, глинести и червеникаво- кафяви с голямо съдържание на желязо. Тези чувствителни разлики в тероара обусляват комплексността във виното.

Винификация

Гроздоберът се извършва на 21 октомври след достигане на желаните характеристики на плода. Алкохолната ферментация стартира след двудневна студена мацерация. Процесът се извършва при по-ниски температури от характерните за ферментация на червено вино и чрез изолирани и селектирани дрожди от нашите лозови масиви. След приключване на този етап виното се отделя от твърдите части и преминава през малолактична ферментация. 50 % от количеството отлежава в стари дъбови бъчви в рамките на 1 година.

Дегустационни бележки:

Цветът е типичен за сорта, прозирен, искрящ рубинено червен. Комплексен нос с изобилие от зрели вишни, сочни череши, тютюн за лула и черен шоколад. Вкусът допълва ароматите с приятни нюанси на дим и билки. Виното е елегантно, със средно тяло, а послевкусът е богат и достатъчно дълъг със запомнящ се финал.

Sour Cherry Сочни череши
Chocolate Черен шоколад
Hints of smoke and herbs Нюанси на дим и билки

Съчетание с храни:

Поради елегантната си и деликатна структура виното би се съчетало добре със свежи салати в комбинация с леки меса без тежки сосове, както и с различни безмесни ястия. За любителите на експерименти препоръчваме съчетание с леки десерти и плодови торти.

Soft Cheese
Меки сирена
Roasted Vegetables
Безмесни ястия
White Meats
Леки меса

Taste the wines of AYA Estate Vineyards in your favourite restaurants and stores: