Широка Мелнишка Лоза

Ayano

Айяно Широка Мелнишка Лоза

Рубинено червен цвят и аромат на вишна – това вино пленява с типичните за сорта аромати и вкусове на подправки и пипер. Меките и балансирани танини чудесно се комбинират със сирена, леки месни ястия и печени зеленчуци. Пикантните нюанси го правят перфектно за съчетание с богато шоколадово суфле. Сервирайте леко охладено.

2018 - Decanter Awards Bronze
88 points 2018 - Silver medal at BIWC


За партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
zhristov@seewines.com
Партньори

Вид: Червено сухо вино

Сорт грозде: Широка Мелнишка лоза

Анализни данни: Алкохол – 14 об.% ; Захари – 2.6 g/L; Титруема киселинност – 4.8 g/L

Тероар: Лозовият масив се намира в землището на с. Хърсово и се простира на площ от 10 дка с преобладаващо южно изложение. Средната възраст на лозите е 50-60 години и се отглеждат чрез спазване на биодинамичните практики в лозарството. Дълбоката им коренова система спомага за снабдяване с минерални вещества и микроелементи, което неминуемо дава отражение върху структурата и тероарната изразеност на полученото вино. Почвите са песъчливи с голям процент варовик и ниско съдържание на хумус със специфичния за Мелник светлобелезникав цвят. Климатът е топъл, благодарение на въздушните течения, идващи от Егейско море, но вечер от заобикалящите планини се спускат по-хладни течения, които допринасят за по-големите денонощни амплитуди. Това Средиземноморско влияние обуславя и минималните валежи през август и максимални след беритба (октомври-ноември), което спомага за постигане на оптимално съзряване на гроздето от този къснозреещ сорт, типичен за региона.

Винификация

Гроздоберът се извършва в средата на месец октомври, когато гроздето натрупа достатъчна запасеност – захари и феноли. Брането се извършва ръчно с цел запазване качеството на гроздето и неговата цялост. Ферментацията е спонтанна, в съд от неръждаема стомана и в ротиращи бъчви от френски дъб, които допринасят за по-комплексния профил на виното. Част от виното отлежава в 400 литрова бъчва, специално изпечена за Широка Мелнишка лоза, а останалото количество се съхранява в иноксов съд, за да запази своите свежи и плодови аромати. Произведеното вино е с гарантирано и контролирано наименование за произход (ГКНП).

Дегустационни бележки

Цветът е рубинено червен. На нос се долавят плодови аромати на костилкови плодове – вишни, бяла череша, както и нежен ягодов тон. Танините са меки, балансирани с приятна свежест. Виното носи цялостно усещане за пикантни подправки, което е типична сортова характеристика. Тялото е средно, а финалът - истинска плодова феерия.

Вишна Вишна
Шоколад Шоколад
Ягода Ягода
Подправки Подправки

Съчетание с храни

Леко охладено, би било подходящо за консумация с типични български ястия, но също и с чуждестранна кухня. Съчетава се добре със сирена, леки меса и запечени зеленчуци, а пикантните му нотки го правят чудесен акомпанимент и към шоколадово суфле в края на вечерта.

Меки сирена
Меки сирена
Печени зеленчуци
Печени зеленчуци
Бели меса
Бели меса

Опитайте вината на AYA Estate Vineyards в любими заведения и магазини: