Шардоне

Colorito

Колорито Шардоне

Богато и елегантно вино от чист сорт – Шардоне, отлежало 6 месеца в акациеви барици. Притежава приятна свежест, обем и пълнота с меки маслени нюанси. Перфектно допълнение към плата от твърди сирена, морски деликатеси и ястия с бели меса. Опитайте и самостоятелно този впечатляващ букет от вкусове и аромати.

2018 - Bronze medal at BIWC
2019 - Gold medal at Concours Mondial BruxellesЗа партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
ptsenkova@ayaestatevineyards.com
Партньори

Вид: Бяло сухо вино

Сорт грозде: Шардоне

Анализни данни: Алкохол – 14.62 об.% ; Захари – 1.4 г/л; Титруема киселинност – 5.66 г/л

Тероар: Лозовите масиви от 29 дка се намират в землището на град Каварна и се отлеждат органично, чрез спазване на биодинамичните практики. Работата е изключително ръчна, което позволява стриктно проследяване и контролиране на качеството. Климатът е черноморски, а постоянните бризове оказват благоприятно влияние върху лозята, като предпазват гроздето от рязкото покачване на захарите и спомагат за запазване на киселините в отлична кондиция.

Винификация

Гроздоберът се осъществява в последните дни на месец Август при достигане на желаните технологични и вкусови качества на плода. Алкохолната ферментация се провежда в съдове от неръждаема стомана, при сравнително ниски температури, с цел запазване на сортовия характер на виното. След приключването ѝ то отлежава върху фините дрождени утайки за по-комплексен профил. Част от виното се старее в рамките на половин година в неизпечени акациеви бъчви като периодично се извършва батонаж. Colorito Chardonnay е лимитирана серия от 2126 бутилки.

Дегустационни бележки

Цветът е сламеножълт, което е резултат от отлежаването. В аромата доминират белите цветисти тонове с леко доловими тропически нотки. Виното притежава богат вкус, с цитрусова свежест и приятен обем. Нежните нюанси на бели костилкови и тропически плодове преливат в приятни сметанови тонове, резултат от отлежаването върху фините утайки. Във финал се разкрива характерната за тероара минералност.

Масло Масло
Цитрусови плодове Цитрусови плодове
Мед Мед
Тропически плодове Тропически плодове

Съчетание с храни

Невероятно лятно питие и приятен акомпанимент към салати, ястия с морски дарове и леки бели меса. Би се съчетало отлично с храни, съдържащи сметанов или млечен дресинг, както и с различни видове паста. Може да се консумира и с меки сирена, благодарение на приятния си комплексен и богат профил.

Бели меса
Твърди сирена
Морски дарове
Морски дарове
Меки сирена
Меки сирена

Опитайте вината на AYA Estate Vineyards в любими заведения и магазини: