ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АЙЯ ЕСТЕЙТ / 17-18.02.2024г. Научете повече
Shiroka Melnishka Loza, Pinot Noir

Colorito

Колорито Мерло, Каберне Фран

Мерло и Каберне Фран си партнират в този типичен бленд. Цветът е дълбок и наситено червен, а ароматът - изпълнен с приятни тонове на тъмни горски плодове, синя слива и къпини. Част от виното отлежава в дъб, който му придава нежни ванилови нотки и приятна опушеност. Деликатната пикантност във финала и дълготрайното усещане за добре узрели плодове го правят чудесен спътник на отлежали твърди сирена, но също и на ястия с печени меса, дивеч и гриловани зеленчуци.

2019 - Silver medal at BIWCЗа партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
zhristov@seewines.com
Партньори

Вид: Червено сухо вино

Сорт грозде: Мерло, Каберне Фран

Анализни данни: Алкохол – 13.39 об.% ; Захари – 1.4 г/л; Титруема киселинност – 6.04 г/л

Тероар: Гроздето за това вино произлиза от масивите в с.Кромидово, като лозята с мерло са млади - 4 годишни, докато тези с Каберне Фран са над 30- годишни. Климатът е топъл, благодарение на въздушните течения, идващи от Егейско море, но вечер от заобикалящите планини се спускат по- хладни течения, които допринасят за по-големите денонощни амплитуди. Почвите са песъчливи с голям процент варовик. Лозята се отглеждат при стриктно спазване на биодинамичните практики в лозарството, което спомага за ясната тероарна изразеност в крайния продукт. Плодът от добре развитите стари лозя допринася за повече дълбочина в структурата на виното.

Винификация

Топлият климат обуславя ранния гроздобер и на двата сорта - за Мерлото в последната седмица на август, а за Каберне Фран - първата седмица на септември, когато гроздето от всеки парцел е достигнало до желаните оптимални характеристики. Ферментацията се провежда в отделни винификатори, като предварително се преминава през етап на студена мацерация за около седмица. След приключване на ферментацията Каберне Фран и около 20% от Мерлото отлежават около 10 месеца в стари бъчви от френски дъб. Така във финалния купаж количеството отлежало в дъб вино е не повече от 1/3, което спомага за ясно изразения плодов аромат и вкус.

Дегустационни бележки

Цветът е дълбок и наситено червен, а тялото - средно. В аромата се долавят приятни тонове на тъмни горски и костилкови плодове като синя слива и къпини. Вкусът се припокрива с аромата, допълнен от нежни ванилови нотки, опушеност и осезаем свежест. Танините са добре интегрирани, а послевкусът е дълъг и оставя усещане за добре узрели плодове и деликатна пикантност.

Black Pepper Черен пипер
Red berries Червени боровинки
Herbs Билки

Съчетание с храни

Ястия с печени меса, дивеч и гриловани зеленчуци се съчетават чудесно с виното. Подходящо е и за консумация с отлежали твърди сирената.

Red Meats
Червени меса
Hard Cheese
Отлежали твърди сирена
Hot Peppers
Гриловани зеленчуци

Опитайте вината на AYA Estate Vineyards в любими заведения и магазини: