Merlot, Melnik

Colorito

Мерло Мелник

Цветът е наситен рубинено червен. Носът е доминиран от сочни костилкови плодове с преобладаване на черна череша, синя слива и подправки. Вкусът е мощен, плътен, със свежи плодове, съчетан с приятно усещане за кафе и черен пипер. Дълъг и запомнящ се послевкус, завършващ с елегантност и деликатна сладост.За партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
zhristov@seewines.com
Партньори

Вид: Червено сухо вино

Сорт грозде: 49% Мерло, 26% Широка Мелнишка лоза; 17% Ранна Мелнишка Лоза, 8% Санджовезе

Анализни данни: Алкохол – vol %; Захари – g/L; Титруема киселинност – g/L

Тероар: Лозовите парцели се намират в землищата на с.Хърсово и с.Кромидово. Лозята са млади, с изключение на масивите от Широка Мелнишка Лоза, които са на възраст около 50 години. Това спомага за елегантната структура и тероарната изразеност във вкуса на виното. Климатът е топъл, благодарение на въздушните течения, идващи от Егейско море, но вечер от заобикалящите планини се спускат по-хладни течения, които допринасят за по-големите денонощни амплитуди. Лозята се отглеждат органично чрез спазване на биодинамичните практики, като целта е да се стимулира здрав и дълбок растеж на кореновата система.

Винификация

Гроздоберът протича поотделно за всеки сорт и е изцяло ръчен. Започва в края на август с Мерлото и приключва в края на октомври с Широка Мелнишка Лоза. Преди ферментацията се извършва 3 дневна мацерация. Алкохолната ферментация протича в отделни съдове, при температура около 24 градуса за около 7 -10 дни. След ферментацията виното се задържа с твърдите части за не повече от 2-3 дни, с цел запазване на плодовия характер и предотвратяване на екстракцията на груби танини. Част от вината са в контакт с дъб. След достигане на желаните органолептични характеристики вината се купажират и бутилират.

Дегустационни бележки

Красив, искрящ, прозрачен, рубинен цвят. Aромат с нотки на здряла ябълка, дюля и намек за тютюн. Тялото е леко с приятен ябълков завършек. Стегнато, свежо и развито вино с добър потенциал.

Вишна Ripe apple
Подправки Fine tobacco tone

Съчетание с храни

Виното се съчетава добре с леко подправени и по-сухи меса като свинско филе, говеждо печено, пиле или филе миньон, които няма да засенчат плодовите му нотки. Подходящи са и гъби или печени зеленчуци, гауда, чедър или козе сирене. Вариант са и десертите с ниско съдържание на захар за ценители-експериментатори.

Red Meats
Червени меса
Dry Meat
Сушени колбаси
Hard Cheese
Отлежали твърди сирена

Опитайте вината на AYA Estate Vineyards в любими заведения и магазини: