ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АЙЯ ЕСТЕЙТ / 17-18.02.2024г. Научете повече
Колорито Вионие, Марсан, Русан

Colorito

Колорито Марсан, Русан, Вионие

Приятен цитрусов и тропически аромат, последван от нюанси на бели цветя и ядки, мека киселинност и дълъг послевкус с нежно напомняне за портокалова кора. Прекрасна лятна напитка - приятно допълнение към ястия с морски деликатеси и бели меса със сметанов сос. Комбинирайте и със сирена като мюнстер, камембер или бри, а също и с пресни плодови салати.За партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
zhristov@seewines.com
Партньори

Вид: Бяло сухо вино

Сорт грозде: Марсан, Русан, Вионие

Анализни данни: Алкохол – X об.% ; Захари – X g/L; Титруема киселинност – X g/L

Тероар: Гроздето за това вино е от два лозови масива с напълно различен тероар. По-голямата част от Вионието идва от лозята край гр.Каварна. Черноморският климат, характерен с постоянните бризове, предпазва гроздето от рязко покачване на захарите и спомага за запазване на киселините. Марсан и Русан в този купаж представят тероара на с. Хърсово - песъкливи и пропускливи почви, високи температури през деня и хладни вечерни течения, спускащи се от околните планини. И в двата масива се практикуват биодинамичните принципи на отглеждане.

Винификация

Гроздето в двете лозя се бере в последната седмица на месец август, с разлика във времето от порядъка на 5 дни. По-топлият климат в с. Хърсово е предпоставка за по-бързото съзряване на сортовете, а по-хладният морски климат около гр. Каварна е отлична възможност да се запази свежото усещане на отглежданото там Вионие. Ферментацията преминава в отделни съдове, което позволява пълно разбиране за това, какви характеристики придава съответният тероар на виното. След приключване на процесите по винификация и съзряване се пристъпва към купажиране в съответните съотношения. На 30.03.2020г са бутилирани 3934 бутилки.

Дегустационни бележки

Цветът е блед сламеножълт със зеленикави нюанси. Първоначално виното се отваря в цветиста гама от аромати, след което се доловят и нотки на нектарина, круша, манго. Многопластовият характер на този купаж разкрива на втори прочит нюанси на ядки, мед, билки, дори лимонена трева. Ароматите се припокриват с усещането, което виното оставя и във вкуса. Тялото е средно, а приятният обем и плътност се съчетават отлично със свежестта на виното. Финалът е среден и разкрива минералност, правеща Colorito VMR още по-привлекателно и комплексно.

Тропически плодове Тропически плодове
Цветисти аромати Цветисти аромати
Ядки Ядки
Цитруси Цитруси

Съчетание с храни

Невероятно лятно питие и приятен акомпанимент към салати с млечен дресинг, ястия с морски дарове и със сметанов сос. Може да се консумира и в комбинация със сирена като Мюнстер, Камембер и Бри, както и с плодови салати.

Морски дарове
Морски дарове
Бели меса
Бели меса
Меки сирена
Меки сирена

Опитайте вината на AYA Estate Vineyards в любими заведения и магазини: