ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АЙЯ ЕСТЕЙТ / 17-18.02.2024г. Научете повече
Пино Ноар

Colorito

Колорито Пино Ноар

Типичен не много дълбок червен цвят и вкус на зрели вишни и червени горски плодове, които приятно се допълват от землистите нюанси, идващи от тероара. Копринено нежната танинова структура очарова с кадифена мекота, а приятното напомняне за дим допринася за перфектния финиш. Това вино е чудесно допълнение към всякакви леки ястия, твърди и меки сирена, както и към десерти на основата на черен шоколад.

2017 - Double Gold medal at BIWC
2018 - Decanter Awards Bronze, 87 points
2018 - Gold medal at BIWCЗа партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
zhristov@seewines.com
Партньори

Вид: Червено сухо вино

Сорт грозде: Пино Ноар

Анализни данни: Алкохол – 14.5 об.% ; Захари – 2.5 g/L; Титруема киселинност – 5.3 g/L

Тероар: Лозовите масиви се намират в землището на град Каварна. Отглеждат се органично чрез спазване на биодинамичните практики, като целта е да се стимулира здрав и дълбок растеж на кореновата система. Работата в лозята е изключително ръчна, което позволява стриктно следене и контрол на качеството. Климатът е черноморски, а постоянните бризове оказват благоприятното си влияние върху лозята, като предпазват гроздето от рязко покачване на захарите и запазват киселините му в отлична кондиция.

Винификация

След достигане на необходимите качества гроздето се бере на ръка, като се избират само и единствено най-здравите гроздове. Пино Ноар преминава през етап на студена мацерация за период от 4 дни, след което започва бавна алкохолна ферментация. След приключването ѝ виното продължава с ябълчно-млечна ферментация, която омекотява вкуса. Приблизително 1⁄4 от виното отлежава във френски дъбови бъчви, първо и второ зареждане, с изпичане специално за Пино Ноар, а останалата част се съхранява в съдове от неръждаема стомана. Етапът на стареене продължава половин година, след което виното се купажира и бутилира.

Дегустационни бележки

Притежава характерния за Пино Ноар червен, не много дълбок цвят. Ароматът пленява с нотки на череша и лек ванилов нюанс. На небце се долавя нежната танинова структура, характерна за сорта. Вкусове на вишни и червени горски плодове се преплитат отлично със землисти тонове. Загатнат опушен нюанс придава приятен завършек на виното. Послевкусът е дълъг, приятен и оставя чувство за свежест.

Череша Череша
Ванилия Ванилия
Ситни червени плодове Ситни червени плодове
Дим Дим

Съчетание с храни

Добър акомпанимент, както към бели, така и към по-леки червени меса. Виното е подходящо за консумация с твърди и меки сирена, както и със разнообразни вегетариански ястия. Десерти на основата на шоколад също са чудесен избор, хармониращ приятно с ванилово-вишневите нюанси на виното.

Червени меса
Червени меса
Паста
Паста
Печени зеленчуци
Печени зеленчуци

Опитайте вината на AYA Estate Vineyards в любими заведения и магазини: