ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АЙЯ ЕСТЕЙТ / 17-18.02.2024г. Научете повече
Червен бленд

Colorito

Колорито Червен бленд

Виното е с леко прозрачен, но рубинено червен цвят. В аромата преобладават предимно нотки на червени плодове – вишна, малини, череша, а вкусът разкрива също приятни билкови нотки и характерния за Широка Мелнишка лоза черен пипер.Сервира се леко охладено и може да се консумира самостоятелно. Партнира си идеално с по-леки бели меса или риба, а също е чудесен акомпанимент за вегетариански ястия.

2020 - Silver medal at BIWCЗа партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
zhristov@seewines.com
Партньори

Вид: Червено сухо вино

Анализни данни: Алкохол - 13.71 об.%; Захари - 2.9 гр/л; Титруема киселинност - 5.06 гр/л

Сорт грозде: Широка Мелнишка лоза, Мерло, Сира, Сензо, Каберне Фран, Пино Ноар

Тероар: Лозовите масиви се намират в землището на с.Хърсово и с.Кромидово, Сандански на терен с преобладаващо южно изложение. Почвите са с ниско съдържание на хумус със специфичния за Мелник светлобелезникав цвят. Лозята се отглеждат органично чрез спаване на биодинамичните практики и целят да се стимулира растежът на кореновата система на растенията. Работата е изключително ръчна, което позволява стриктно да се проследи и контролира качеството на гроздето. Климатът е топъл с големи денонощни аплитуди, околните планини и въздушни течения идващи от Егейско море имат пряко влияние върху него.

Винификация

Ръчно набраното грозде ферментира самостоятелно в съдове от неръждаема стомана. Алкохолната ферментация, както и малолактичната протичат спонтанно. Виното не преминава през етап на отлежаване в бъчви, което запазва сортовият характер и свежест на плода.

Дегустационни бележки

Виното е с леко прозрачен, но рубинено червен цвят. В аромата преобладават предимно нотки на червени плодове – вишна, малини, череша, а вкусът разкрива също приятни билкови нотки и характерния за Широка Мелнишка лоза черен пипер. Таниновата структура е осезаема, но нежна и изключително елегантна. Виното оставя приятно свежо усещане в послевкуса.

Череша Вишна
Черен пипер Черен пипер
Ситни червени плодове Ситни червени плодове
Подправки Подправки

Съчетание с храни

Сервира се леко охладено и може да се консумира самостоятелно. Партнира си идеално с по-леки бели меса или риба, а също е чудесен акомпанимент за вегетариански ястия.

Бели меса
Бели меса
Риба
Риба
Зеленчуци
Зеленчуци

Опитайте вината на AYA Estate Vineyards в любими заведения и магазини: