Колорито Совиньон блан

Colorito

Колорито Совиньон блан

Виното носи в себе си бризът на морето и соленоватостта на вълните поради близостта си до Черно море - лозята са разположени на по-малко от 3 км от брега. Това е вино, което печели сърцата на публиката със своята завидна индивидуалност. В чашата ще откриете характерните билкови аромати, които хармонично се съчетават с отчетливите нотки от грейпфрут и лайм и оставят усещане за тропически плодове и отличителна минералност. Това е наистина приятна комбинация от стиловете на Стария и Новия свят, което прави виното изключително елегантно и нежно, може би малко срамежливо, но свежо и стилно.

2019 - Silver medal at BIWC

2019 - Silver medal at "The Global Sauvignon Blanc Masters" 2020

2020 - Gold medal at BWIC

2021 - Gold medal at BWICЗа партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
zhristov@seewines.com
Партньори

Вид: Бяло сухо вино

Сорт грозде: Совиньон блан

Анализни данни: Алкохол – X об.% ; Захари – X g/L; Титруема киселинност – X g/L

Тероар: Гроздето се отглежда в лозята на Seewines, намиращи се в близост до Черно море, в землището на гр. Каварна, в два масива от общо 26 дка. Eдиният се характеризира с преобладаващо черноземни, а другият съчетава каменисти и черноземни почви. Формировката е Кордон Ройя, доказала се като отличен избор за този сорт. Интересно е, че Совиньон блан има добра прилепчива способност, за което свидетелстват кристалчетата морска сол, откривани често пъти по стебла и гроздове. Фактор за това са и постоянните Черноморски бризове, които също допринасят за предпазване от рязко покачване на захарите и за запазване на отлични киселини.

Винификация

Гроздоберът се осъществява в първия ден на месец Септември, когато гроздето е достигнало до желаната фенолна зрялост. Ферментацията се извежда в рамките на 20 дни, при температури, позволяващи да се запази сортовата изразеност на гроздето. По време на съзряване за период от около 2 месеца се осъществява вдигане на фините утайки, т.нар батонаж, с цел да се придаде по-добра структура във вкуса, а също и за многопластовост в ароматната палитра. Бутилирано е на 02.04.2020г.

Дегустационни бележки

Виното е искрящо, със сламен цвят с приятни зеленикави отблясъци, характерни за младо вино. В аромата се откриват характерните за сорта пиразинови тонове – зелена чушка и тревисти нотки, които не доминират, а допълват. Те хармонично се съчетават с вторичното усещане за тропически плодове, праскова и зелена ябълка. Във вкуса виното е живо със сочна киселинност, но в същото време оставя чувство за обем и загатната мазнота. Долавят се отчетливо нотките на грейпфрут и лайм, както и отличителната минералност.

Тревисти аромати Тревисти аромати
Чушка Чушка
Тропически плодове Тропически плодове
Цитрусови плодове Цитрусови плодове

Съчетание с храни

Виното е чудесно за самостоятелна консумация, като аперитив, но също така в комбинация с всякакви видове зелени салати, ястия с морски дарове или сирена. Леки антипасти и храни с бяло месо, рибни и вегетариански ястия също могат да се съчетаят изключително добре с Colorito Sauvignon blanc.

Зеленчуци
Зеленчуци
Морски дарове
Морски дарове
Меки сирена
Меки сирена

Опитайте вината на AYA Estate Vineyards в любими заведения и магазини: