ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АЙЯ ЕСТЕЙТ / 17-18.02.2024г. Научете повече
Shiroka Melnishka Loza, Pinot Noir

Colorito

Колорито Широка Мелнишка Лоза, Пино Ноар

Пино Ноар от североизточния черноморски тероар и Широка Мелнишка лоза от горещия югозапад с привкус на Средиземноморие - два деликатни сорта, които чудесно допълват ароматите си в този бленд. Искрящ рубинен цвят, нежна структура и лека, срамежливо загатната сладост. Ароматите на билки и червени горски плодове са последвани от силно изразени пиперливи нотки във вкуса, сушени цветя и костилкови плодове. Тази феерия от плодова свежест е чудесно допълнение към паста и гриловани зеленчуци, а за гурмантиците препоръката е за комбинация с леки шоколадови десерти.

2019 - Bronze medal at DWWA
2021 - Silver medal at BIWC
2021 - Bronze medal at DWWAЗа партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
zhristov@seewines.com
Партньори

Вид: Червено сухо вино

Сорт грозде: Широка Мелнишка Лоза, Пино Ноар

Анализни данни: Алкохол – 13.33 об.% ; Захари – 1.9 г/л; Титруема киселинност – 5.74 г/л

Тероар: Лозовите парцели с Широка Мелнишка лоза се намират в землището на с.Хърсово и с.Кромидово и са на възраст 40-60 години, което спомага за елегантната структура и тероарната изразеност във вкуса на виното. Климатът е топъл, благодарение на въздушните течения, идващи от Егейско море, но вечер от заобикалящите планини се спускат по-хладни течения, които допринасят за по-големите денонощни амплитуди. Лозовият масив Пино Ноар е 18 дка и се намира в землището на град Каварна. Климатът е черноморски, а постоянните бризове оказват благоприятното си влияние върху лозята, като предотвратяват рязкото покачване на захарите и спомагат за запазване на оптимални нива на киселините. Лозята се отглеждат органично чрез спазване на биодинамичните практики, като целта е да се стимулира здрав и дълбок растеж на кореновата система.

Винификация

Пино Ноар е сравнително раннозреещ сорт и гроздоберът му се състои в началото на септември. Широка Мелнишка лоза е къснозреещ сорт, който се бере през октомври. Алкохолната ферментация протича в отделни съдове, като нежната структура и на двата сорта грозде определят мацерацията преди ферментация да е не повече от седмица, а след ферментация - само 3-4 дни, за да се предотврати прекомерна екстракция на фенолни съединения. Вината отлежават за около 10 месеца в леко изпечени френски дъбови бъчви, от които новите са само 20%. След достигане на желаните органолептични характеристики вината се купажират и бутилират. Серията е лимитирана от 2560 бутилки.

Дегустационни бележки

Цветът е искрящ, прозрачен, рубинено червен. В аромата преобладават нотки на червени плодове и билки, характерни за двата сорта. Виното е с нежна структура, заоблени танини и лека загатната сладост. Във вкуса доминират силно изразени пиперливи нотки, долавят се червени горски и костилкови плодове, сушени цветя. Послевкусът е дълъг и оставя усещане за плодова свежест.

Black Pepper Черен пипер
Red berries Червени боровинки
Herbs Билки

Съчетание с храни

Подходящо за съчетание с паста и гриловани зеленчуци, както и с месни ястия с червени сосове, дори с леки шоколадови десерти.

Red Meats
Червени меса
Pasta
Паста
Hot Peppers
Гриловани зеленчуци

Опитайте вината на AYA Estate Vineyards в любими заведения и магазини: