ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АЙЯ ЕСТЕЙТ / 17-18.02.2024г. Научете повече
Колорито Сира

Colorito

Колорито Сира

Богат вкус, нежна кадифена танинова структура и тъмночервен цвят с виолетови нюанси. Финалът очарова с приятно усещане за дим и нежно разкрива нюансите на подправки, типични за сорта сира. Червени меса, дивеч и барбекю - това са перфектните ястия, допринасящи за насладата от това вино, но добър избор за вегетарианците биха били меки сирена и печени зеленчуци.

2018 - Gold medal at BIWC
2020 - Silver medal at BIWC
2021 - Silver medal at BIWCЗа партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
zhristov@seewines.com
Партньори

Вид: Червено сухо вино

Сорт грозде: Сира

Анализни данни: Алкохол – 15 об.% ; Захари – 4.3 g/L; Титруема киселинност – 4.76 g/L

Тероар: Лозовите масиви се намират в землището на с. Хърсово, Сандански и са засадени през 2016 година на терен с преобладаващо южно изложение. Почвите са с ниско съдържание на хумус със специфичния за Мелник светлобелезникав цвят. Лозята се отглеждат органично чрез спазване на биодинамичните практики, като целта е да се стимулира здрав и дълбок растеж на кореновата система. Работата в лозята е изключително ръчна, което позволява стриктно следене и контрол на качеството. Климатът е топъл с големи денонощни амплитуди благодарение на околните планини и въздушни течения, идващи от Егейско море. Това Средиземноморско влияние обуславя и минималните валежи през август и максимални след беритба (октомври-ноември).

Винификация

Процесът на ферментация се провежда в съдове от неръждаема стомана, като след приключването му част от виното отлежава във френски дъбови бъчви – първо и второ зареждане, в продължение на 6-8 месеца. Тази комбинация от различни бъчви спомага за формирането на специфичния и интересен профил на купажираното вино като краен резултат.

Дегустационни бележки

Цветът е наситено червен с виолетови оттенъци, характерни за сорт Сира. На нос се долавят пикантни нотки, съчетани с плодови такива – синя слива, черна череша и тъмни горски плодове. Вкусът е богат и дълбок с приятна танинова структура, а финалът носи леко напомняне за дим. След отпиване виното за дълго време оставя спомен за себе си.

Слива Слива
Черна череша Черна череша
Ситни червени плодове Ситни червени плодове
Дим Дим

Съчетание с храни

Богати храни биха си партнирали отлично с пищния характер на виното. Ястия с червено и дивечово месо, както и барбекю са чудесен начин да оцените подобаващо качествата му. Меки сирена и гриловани зеленчуци са добър избор за вегетарианците, които също могат да се насладят на Colorito Syrah.

Червени меса
Червени меса
Меки сирена
Меки сирена
Печени зеленчуци
Печени зеленчуци

Опитайте вината на AYA Estate Vineyards в любими заведения и магазини: