ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АЙЯ ЕСТЕЙТ / 17-18.02.2024г. Научете повече
Дизеньо Пти Мансен

Disegno

Дизеньо Пти Мансен

Десертно вино от късен гроз- добер с искрящ златист цвят. Богатите аромати на узряла жълта круша и ябълка са при- ятно подкрепени от нюанси на мед и пресни подправки, ти- пични за сорта. Вкусът впечат- лява с баланса между сладост и свежест - и особено с леката соленоватост, идваща от теро- ара. Виното спокойно може да се консумира самостоятелно – леко охладено, но също е прекрасно допълнение към плодови тарти или плата от сирена.

2018 - Decanter Awards Bronze, 89 points
2018 - Bronze medal at BIWC
2019 - Silver medal at DWWAЗа партньорствa и заявки:
тел. 0882 719 723
zhristov@seewines.com
Партньори

Вид: Бяло десертно вино

Сорт грозде: Пти Мансен

Анализни данни: Алкохол – 11.5 об.% ; Захари – 68.3 g/L; Титруема киселинност – 7.3 g/L

Тероар: Лозовият масив – едва 9 дка, се намира в землището на гр.Каварна и се отглежда при стриктно спазване на биодинамичните практики в лозарството. Климатът в Каварна е черноморски, а постоянните бризове оказват благоприятното си влияние върху лозята, предпазвайки гроздето от рязко покачване на захарите и запазвайки киселините в отлична кондиция. Пти Мансен е типичен сорт грозде, използван за производство на десертни вина, основно в Югозападна Франция.

Винификация

Гроздето се бере в края на месец октомври, при достигане на необходимите технологични характеристики. Алкохолната ферментация e спонтанна и протича в рамките на около месец, в съдове от неръждаема стомана при стриктен температурен контрол. 50% от количеството вино отлежава в нови неизпечени френски дъбови бъчви за период от 4 месеца. Това го дообогатява и му придава още по-комплексен вкус и аромат.

Дегустационни бележки

Това десертно вино притежава златист цвят. Богатият аромат пленява още от първия миг – откриват се нотки на добре узряла жълта ябълка и круша, последвани от нюанси на мед и свежи подправки, типични за сорта. Вкусът разкрива отличен баланс между киселини и сладост, които му придават профил на приятно, нежно и пивко вино. Послевкусът е продължителен с една лека соленоватост, дължаща се на тероара.

Мед Мед
Круша Круша
Цветисти аромати Цветисти аромати
Тропически плодове Тропически плодове

Съчетание с храни

Това е вино, което говори само за себе си - сервира се съвсем леко охладено. Може да се консумира, както със сметанови десерти, така и самостоятелно. Комбинация с плодов тарт или плодови салати също би била отлично попадение.

Меки сирена
Меки сирена
Твърди сирена
Твърди сирена
Плодове
Плодове

Опитайте вината на AYA Estate Vineyards в любими заведения и магазини: