ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АЙЯ ЕСТЕЙТ / 17-18.02.2024г. Научете повече

Да посетиш AYA Estate Vineyards е да се потопиш в света на виното

Винарната е разположена на много специфичен терен: на върха на хълм, чийто склон е ориентиран към най-красивата гледка.

Първокласната хотелска част е на няколко минути от винарната, но е отделена от нея, за да предостави на гостите максимално уединение и комфорт, докато дава и достатъчно пространство за експерименти на нашите технолози. Стаите идват с изключителна 180-градусова панорамна гледка към лозята и целия мелнишки регион. На една ръка разстояние са Рупите и планините Славянка (Алиботуш), Сенгелска и Беласица.

Възприемаме комплекса като винена галерия, т.е. мястото, където енологията и изкуството се срещат. Все пак, производството на вино е изкуство само по себе си: уникалността на всяка капка е отражение на стила на технолога точно така, както всеки удар на четката върху картина е плод на стила на художника, който я е нарисувал.

Затова защо не посетите вероятно единствената галерия на света, където можете не само да пипнете изкуството, но да го изпиете и дори да се събудите, обкръжени от него?

Мелник

Малкото живописно селце Хърсово е разположено в сърцето на един от най-известните винарски региони в България - долината на река Струма, в подножието на Пирин планина.

Неговата винарска традиция датира от 3500 г. пр. Н. Е., още от времето на траките. Днес тук се намират над 10 известни малки, бутикови и по-големи винарни. Известен със своя местен сорт грозде Широка мелнишка лоза (ЗНП), което произвежда ароматно и таниново, но елегантно вино с потенциал за дълго отлежаване.

Смята се, че през Средновековието дожите във Венеция са обичали вината от този регион и са си осигурявали постоянна доставка от местните мелнишки вина. Интересни са и слуховете за Чърчил в по-ново време, който също е имал афинитет към прословутото мелнишко вино.

Заповядайте в AYA Estate Vineyards

Вино дегустации - Очаквайте!

Събития - Очаквайте!