ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АЙЯ ЕСТЕЙТ / 17-18.02.2024г. Научете повече

Лозя

Наше основно верую - работа със, а не против природата. Отглеждаме лозята според принципите на биодинамиката, приобщаваме природата към каузата ни и тя ни помага да създадем един хармоничен свят, в който всеки елемент е в баланс, има своето място и значение. В нашите лозя се вижда животът в пълния му блясък - калинки, червеи, треви, плевели, цветя, пчели - биоразнообразие, подпомагащо лозята, които отглеждаме.

ZIA ОЗНАЧАВА “СВЕТЛИНА”

Намира се в североизточната част на България, на 10 км от Черноморското крайбрежие. Това е нашето първо лозе, засадено на плосък терен на около 130 м надморска височина.

Климатът е черноморски, а постоянните бризове оказват благоприятното си влияние върху лозята, предпазвайки гроздето от рязко покачване на захарите и запазвайки киселините в отлично състояние. Почвите са богати и основна цел е избягването на прекалено голям обем добив, който би довел до разводняване на продукцията на лозите.

По-голямата част от работата е ръчна, което позволява стриктен контрол на качеството на гроздето. Нашата философия е да следваме органичните и биодинамичните принципи.

Тук отглеждаме Шардоне, Совиньон Блан, Пти Мансен и Пино Ноар под стриктния контрол на много вещия агроном Иван Иванов. Благодарение на неговата и на екипа му отдадена работа получаваме прекрасна суровина, от която произвеждаме чудесните бели и червени вина Colorito, както и прекрасното десертно вино от Пти Мансен Disegno.

В духа на желанието ни да възродим славата на българските сортове, засадихме допълнително Димят и Памид и нямаме търпение да влязат в плододаване, за да можем да ви покажем и тяхното проявление в бутилка.

AYA Estate Vineyards

AYA означава “дизайн”, “цветен”, “красив”

Разположен в югозападната част на България, този хълмист терен се намира на 250-330 м надморска височина и лозята са с предимно южно изложение. Значението на името е невероятно красиво и поетично, а препратката към изкуството напълно отговаря на дълбокото ни убеждение за неразривната връзка между него и виното.

Климатът тук е топъл благодарение на въздушните течения, идващи от Егейско море, но вечер от заобикалящите планини се спускат по-хладни течения, които допринасят за по-големите денонощни амплитуди. Почвите са песъчливи с голям процент варовик и ниско съдържание на хумус, с типичния за Мелник жълтеникав цвят. Старите ни лозя са над 50-годинши - Каберне Фран и Широка Мелнишка лоза. Засадени са и млади – Сира, Сензо, Мелник 55, Гренаш, Мерло и Санджовезе, за повече колорит и разнообразие във вината, които предлагаме.

Приложението на биодинамичните принципи тук е в ръцете на главния агроном Веселина Касабова (Веси), твърдо вярваща във философията на AYA Estate Vineyards.

Заедно с екипа си от верни помощници, начело с Христо Паралинов, Веси смело прилага на практика биодинамичните си познания и се грижи за доброто здраве на лозите, даващи гроздето за производството на свежото ни розе Colorito, на прекрасните ни червени вина от Сира и Каберне Фран, както и на неповторимите автохтонни сортове, които възстановяваме с голямо внимание и любов - Широка Мелнишка лоза и Ранна Мелнишка лоза.

Философия

И на двете места ние отглеждаме лозите си органично, придържайки се към биодинамичните практики, като целта ни е да насърчим здравословния и дълбок растеж на кореновата система. Работата в лозята е изключително ръчна, което позволява стриктно наблюдение и контрол на качеството. Биодинамиката и вярата да работим с природата, а не срещу нея, ни дават силата да вървим напред.

Aya Estate Vineyards е в процес на органично сертифициране и целта ни е до края на 2024 година да получим сертификата, а до края на 2027 година - и този за биодинамично производство.

Ние вярваме, че биодинамичните принципи помагат за истинското изразяване на различните сортове в съответствие със специфичния тероар. Нашата философия да следваме изцяло органични и биодинамични принципи прилагаме както в лозята, така и по време на процеса на винификация.