Лозя

Наше основно верую - работа със, а не против природата. Отглеждаме лозята според принципите на биодинамиката, приобщаваме природата към каузата ни и тя ни помага да създадем един хармоничен свят, в който всеки елемент е в баланс, има своето място и значение. В нашите лозя се вижда животът в пълния му блясък - калинки, червеи, треви, плевели, цветя, пчели - биоразнообразие, подпомагащо лозята, които отглеждаме.

ZIA ОЗНАЧАВА “СВЕТЛИНА”

Намира се в североизточната част на България, на 10 км от Черноморското крайбрежие. Това е нашето първо лозе, засадено на плосък терен на около 130 м надморска височина.

Климатът е черноморски, а постоянните бризове оказват благоприятното си влияние върху лозята, предпазвайки гроздето от рязко покачване на захарите и запазвайки киселините в отлично състояние. Почвите са богати и основна цел е избягването на прекалено голям обем добив, който би довел до разводняване на продукцията на лозите.

По-голямата част от работата е ръчна, което позволява стриктен контрол на качеството на гроздето. Нашата философия е да следваме органичните и биодинамичните принципи.

Тук отглеждаме Шардоне, Совиньон Блан, Вионие, Пти Мансен и Пино Ноар под стриктния контрол на много вещия главен агроном на Zia Wine Gallery Веселина Касабова (Веси). Благодарение на нейната отдадена работа получаваме прекрасна суровина, от която произвеждаме чудесните бели вина Colorito и червеното ПиноНоар.

AYA Estate Vineyards

AYA означава “дизайн”, “цветен”, “красив”

Разположен в югозападната част на България, този хълмист терен се намира на 250-330 м надморска височина и лозята са с предимно южно изложение. Значението на името е невероятно красиво и поетично, а препратката към изкуството напълно отговаря на дълбокото ни убеждение за неразривната връзка между него и виното.

Климатът тук е топъл благодарение на въздушните течения, идващи от Егейско море, но вечер от заобикалящите планини се спускат по-хладни течения, които допринасят за по-големите денонощни амплитуди. Почвите са песъчливи с голям процент варовик и ниско съдържание на хумус, с типичния за Мелник жълтеникав цвят. Старите ни лозя са над 50-годинши - Каберне Фран и Широка Мелнишка лоза. Засадени са и млади – Сира, Сензо, Мелник 55, Гренаш, Мерло и Санджовезе, за повече колорит и разнообразие във вината, които предлагаме.

Приложението на биодинамичните принципи тук е в ръцете на главния агроном Мирослав Димитров (Миро), твърдо вярващ във философията на AYA Estate Vineyards.

Философия

И на двете места ние отглеждаме лозите си органично, придържайки се към биодинамичните практики, като целта ни е да насърчим здравословния и дълбок растеж на кореновата система. Работата в лозята е изключително ръчна, което позволява стриктно наблюдение и контрол на качеството. Биодинамиката е сложна и непозната наука в България, затова Жулиан Рено съветва и учи нашите агрономи на вярата да работим с природата, а не срещу нея.

Ние вярваме, че биодинамичните принципи помагат за истинското изразяване на различните сортове в съответствие със специфичния тероар. Нашата философия да следваме изцяло органични и биодинамични принципи прилагаме както в лозята, така и по време на процеса на винификация.