Добре дошли в нашата Винарна

Виното е изкуство

Производството на вино е вид изкуство

Това е основният принцип на нашата винарна - гравитацията и минималната човешка намеса позволяват на природата да представи тероара в най-добрия му вид.

Пресичайки Zen градината в атриума, гостите наблюдават процеса на производство на вино. Те могат да дегустират и закупят нашите изискани вина, както и да съхраняват частните си колекции в специален вино-сейф.

  • 5 000 m2 площ
  • 3 етажа
  • 14 000 м2 обща застроена площ
  • 250 000 бутилки максимален капацитет
  • Дегустационни помещения с изглед към бъчвеното помещение
  • Помещения за отлежаване и за съхранение на частни колекции от вино

Производство

При достигане на пълно плододаване в лозята ни, ще можем да произвеждаме до 250000 бутилки годишно. До момента на пазара имаме 3 реколти - 2017, 2018 и 2019. Принципите на биодинамиката изповядваме и във винарната при производството на собственото ни вино. Тук разчитаме на младежкия дух и ентусиазъм на тандема Жулиан Рено и Мариана Гълъбова (Мани), под чието вещо ръководство прекрасните плодове от полето внимателно се превръщат в мощния гроздов еликсир в бутилките Colorito, Ayano и Disegno.

Мариана Гълъбова

Тя е прекрасен органолептик и се ориентира отлично в сензорните характеристики на вината. Знае, че производството на вино започва още на лозето, затова ще я намерите и на лозята, и във винарната, стриктно следяща за качеството на гроздето и гроздовия сок. Неслучайно в момента изучава втора магистърска степен за агроном (първата е за енолог), в международна специалност Plant Medicine. Мариана е от най-ново поколение винари, един истински МАГ (каквито са инициалите й), който не се притеснява да експериментира със сортове и видове вино. На нея дължим експресивната и свежа бутилка Мелник 55, както и любимото ни бижу в колекцията Disegno – деликатното десертно от Пти Мансен.

Жулиан Рено

Жулиан Рено открива своята страст към виното благодарение на своя дядо, който е винопроизводител в Corbières, Южна Франция. Започва да прави първите си вина на 14-годишна възраст и изучава винопроизводство и лозарство в Тулуза и Монпелие. След завършване на двете си магистърски степени по агрономия и енология Жулиан се премества в Калифорния, където става част екипа на една от най-известните винарни в света, Opus One. От 2014 г. ръководи органичната и биодинамична винарска изба на Caiarossa в Тоскана и обучава производители по целия свят на принципите на биодинамиката и органичното лозарство. Жулиан Рено вярва, че минималната намеса на енолога по време на винопроизводството е правилният начин виното да изрази истинския потенциал на тероара.

“Израснах в Южна Франция, а детските ми игри преминаха сред семейните лозя и винарна. Напук на тази свързаност с виното от ранна възраст, след завършването на университета с диплома на агроном и енолог, младежкият ми откривателски дух ме отведе далеч от Южна Франция в две пътешествие - към Далечния изток и тихоокеанските острови и обратно на запад към Америка. Именно в Америка се запознах с биодинамичните принципи при отглеждането на Пино Ноар и Шардоне в Сонома и тази среща започна да определя моя мироглед и виждане към винопроизводството. Опитът ми в Opus One, California, Caiarossa, Italy, както и някои консултации, които водих във Франция, Италия, България и Китай, също допринесоха за самоопределянето, израстването и дефинирането на идеите и принципите ми в енологията.
През 2018 година реших да се фокусирам в два проекта - Colline Albelle в Riparbella, Италия, една от изгряващите апелации на Тоскана и Aya в България, един от най-амбициозните проекти, които някога съм виждал. Вярвам, че тези два проекта изразяват в най-дълбока степен моята визия: Устойчивост, баланс и респект. Истинско изражение на тероара чрез ендемични сортове. Един парцел, един сорт, една реколта.”

Заповядайте в AYA Estate Vineyards

Вино дегустации - Очаквайте!

Събития - Очаквайте!